Het heeft even geduurd voordat de blog geüpload kon worden inclusief foto’s, dit door het trage internet bijna overal hier in West Australie. Vandaag aangekomen in Carnarvon en eindelijk snel internet gevonden! Bij deze het verhaal van de afgelopen weken.

De week in Kununurra heeft ongeveer roet in al onze gemaakte plannen gegooid, voor zover we plannen maken. Het begon dus al dat we geen werk voor een paar dagen meer hadden, geen probleem want we hebben die week wel het geluk gehad dat we volledige ‘supernation’ oftewel pensioen terug hebben gekregen! Dit doordat ze speciale regels hebben betreft de corona maatregelen voor backpackers. Daarnaast dachten wij en vele monteur met ons dus dat het rubber van de motor stuk was, was uiteindelijk dus een steentje tussen de uitlaat en het staal van de auto, en dan hebben we ook nog de grens die we over wilden naar het noorden, Darwin, het blijkt dus als je weer terug naar West Australië wilt dat je alsnog 2 weken in quarantaine moet. Dit hebben we er niet voor over om even 1-2 weken in een andere staat rond te rijden. Daar bovenop kwam ook nog dat onze ex collega’s die we zouden opzoeken vertraging hadden op het werk waardoor ze een aantal dagen later thuis kwamen, waardoor we elkaar net mis moesten lopen. Ja dan moet je even flink alle plannen omgooien. Dit heeft ons uiteindelijk dus doen besluiten om wat eerder naar Lake Argyle toe te gaan, en uiteindelijk weer terug naar het zuiden te reizen. Wel heel rustig richting Perth, anders komen we dadelijk nog in de kou terecht! Willen we niet.

Een uurtje van Kununurra vandaan ligt het grootste meer van West Australië en het op één na grootste kunstmatige zoetwaterreservoir van heel Australië. Dit meer staat bekend om de zoetwaterkrokodillen die hier op de kant liggen of rondzwemmen. Dat wilt hier niet zeggen dat het gevaarlijk is om te zwemmen. Daarnaast is het ook een heerlijke temperatuur en prachtig landschap! Daarom hebben we de eerste dag een klein stukje van het meer ook verkend met een kano. Verschillende ‘freshies’ mogen spotten en heerlijk gezwommen! De volgende dag arriveerden onze Franse vriendinnen waarmee we hebben gewerkt bij Oasis. De dag daarna ook onze Nederlandse vrienden die we hadden ontmoet in Broome en ook een week mee op de camping hebben gestaan in Kununurra. Vakantie gevoel was compleet! Heerlijk genieten van een prachtig infinity zwembad op de camping, gezellige avonden rond het vuur of luisteren naar live muziek op de camping.

Uiteindelijk was het wel weer tijd om naar onze volgende bestemming te gaan, Exmouth! Niet via de Gibb road maar via de gewone highway zijn we weer terug naar Broome gereden. Onze eerste nacht onderweg vonden we een prachtige plek naast een natural pool. Het fijne grind/zand was wat losjes maar dit hebben we eerder zonder problemen overleefd. Helaas was het deze keer anders, nadat we een bocht probeerde te maken om de auto in de juiste positie te zetten hebben we ons helemaal vast gereden. Hier in Australië geen luxe landcruiser met lier, zandladders en flinke krik voor ons, maar een lage Nissan x-trail (we worden hiermee veel geplaagd door Australische vrienden) met een zwakke 4wd, een klein schepje en een kleine krik. Vaak proberen we creatief te zijn met de dingen die we om ons heen vinden. Eerder zijn we zo al gered door een boomstronk die we onder het wiel konden leggen, nu moesten we het voornamelijk doen met stenen. Gelukkig kwam daar onze redding, dachten we. 2 Aboriginals kwamen toevallig langs en we hebben ze gevraagd om te helpen duwen of ons eruit te trekken. Duwen wilde de jongen nog wel, maar zijn moeder keek toe met een sigaretje in d’r mond. Helaas was dat niet genoeg en vroegen we of ze de lier konden gebruiken die voor op hun auto zat. Helaas hadden ze geen afstandbediening bij dus die moesten ze dan even gaan halen. Voor het donker zouden ze terug zijn. Die hebben we tot de dag van vandaag dus niet meer terug gezien. We zijn zelf nog 2 uur bezig geweest met graven, opkrikken, stenen onder de banden leggen en weer paar cm rijden, en dit blijven herhalen totdat we onszelf er volledig uit konden rijden. Terwijl Robert de auto duwde en ik de auto bestuurde hoor ik Robert zo nog roepen GAS! GAS! GAS! blijven gassen! Volgas ben ik over het zand en door een kuil heen gestuiterd totdat we weer op vaste grond stonden. We hebben er achteraf nog flink om gelachen.

De volgende nachten onderweg verliepen allemaal wat rustiger. We zeiden nog tegen elkaar: het mooie weer wordt eigenlijk gewoon vanzelfsprekend. Elke dag schijnt de zon en is het kraak helder. We hoeven nooit rekening te houden met slecht weer. De volgende dag hebben we ons portie wel even over ons heen gekregen. We zijn al 6 maanden in Australië en hebben maar 2x regen gehad, en dit was tijdens onze tijd in Newman. Het begon al wat te spikkelen, maar leek nog niet veel aan de hand. Terwijl we onze auto voor de nacht parkeerde naast een rivier samen met een hoop caravans (vakantie tijd in Australië) brak het los. Het liefst koken we op vuur dus dit werd nog een flinke uitdaging. In de 2x 10 minuten dat het even droog was heeft Robert het vuur zo hard opgestookt dat we uiteindelijk met de kolen op de grond onder ons screen het eten konden koken. We zijn uiteindelijk in de auto gevlucht om het op te eten. De tent stond al op maar is niet de ideale plek om te slapen als het flink regent. Dit door de herrie van de druppels en omdat het erg klam wordt van binnen. Daardoor werd het die nacht zonder op te frissen en met onze kleding aan in de slaapzak op onze stoelen in de auto slapen. Wat waren we blij dat het de volgende dag weer opklaarde! Hopelijk was dat ons portie regen voor dit jaar. We zijn te verwend hier in Australië.

Na een week onderweg te zijn geweest waren we blij om in het veel belovende Exmouth aan te komen. De plek waar iedereen in West Australië naartoe op vakantie gaat, als ze niet naar Broome of Bali gaan. Exmouth is een uitvalbasis om de 91 km lange doodlopende weg langs het Ningaloo reef te rijden. Dit reef staat in de UNESCO werelderfgoed lijst. Het is het grootste nabij land gelegen reef hier in Australië. Dit maakt het zo makkelijk om hier gelijk vanaf het strand met je flippers in het water te stappen en vanaf de eerste meter kun je al beginnen met snorkelen. Na de eerste paar stappen begint ook gelijk het koraal al, waardoor de diversiteit van de vissen ineens een stuk groter wordt. We hebben dus al regelmatig in het water gelegen hier! Daarnaast zijn hier ook stranden die bestemd zijn om te zwemmen, parelwit en het eerste stuk van de oceaan bestaat voornamelijk uit zand. Heerlijk om een frisse duik te nemen! Er is ook nog een speciaal strand voor beginnen surfers, daar gaan we vandaag of volgende week maar eens flink gebruik van maken!

Het Ningaloo reef staat bekend om de walvishaai. Dit is de grootste bestaande kraakbeenvis en kan wel 15 meter lang worden. Regelmatig komen ze hier aan de oppervlakte van de oceaan, dat maakt het mogelijk om met ze te snorkelen. Gisteren zijn we met een 6 andere vrienden mee gegaan op een tour om met deze gigantische vissen te zwemmen. Terwijl ze in de lucht bezig zijn om met een vliegtuig de walvishaai te spotten varen wij met een boot over het water om ook andere dieren te spotten. Uiteindelijk hebben we 3 orka’s en een hoop walvissen gezien. Super gaaf! En we hebben uiteindelijk gezwommen met mantra’s (wow wat zijn dat gave dieren! super groot) schilpadden en de walvishaai! Het vergt een hoop inspanning van de instructeurs en de groep aangezien het gewoon wilde dieren zijn die hun eigen weg gaan, je wilt ze ook wild laten dus niet te dichtbij komen, opjagen en al zeker niet aanraken. We kregen allemaal instructies mee en zaten regelmatig met onze wetsuit en flippers aan en snorkel op klaar om in het water te springen, terwijl de walvishaai dan weer ineens naar de bodem dook waardoor de kans vaak weer verkeken was. Iedereen zal op dat moment vol met adrenaline! Bijna alle dieren die we graag een keer wilden zien in de zee hebben we op 1 dag gezien!

Naast dat Exmouth bekend staat om op vakantie te gaan zijn hier ook heel veel surfers. Die hier leven of tijdelijk werken om elke dag te kunnen surfen. Wat een heerlijk vibe heerst er dan in zo’n dorp! Hier in Exmouth is iedereen relaxed en leeft voornamelijk voor het surfen, snorkelen, biertjes drinken met live muziek en vooral heel veel chillen. Oh en een beetje werken om dit allemaal te kunnen doen. Wat heb je nog meer nodig.