Afgelopen weken komen alle spannende verhalen toch echt van Nederland vandaan. Aan ons word wel vaak gevraagd hoe het Coronavirus en de paniek zich hier ontwikkeld. Daarom deze blog om jullie een kleine inkijk te geven in de situatie hier.

Bij ons in de outback en op het park zijn er sinds gisteren pas maatregelen ingegaan. Het grote voordeel is dat wij hier afgelegen zitten, er weinig plekken zijn waar veel mensen samenkomen en het warm weer is waardoor het virus wat minder lang stand houd. Sinds gisteren zijn de pubs en restaurants dichtgegaan in Newman. Dit was al eerder aan de orde in grote steden zoals Perth, hier hebben zich ook veel van de welbekende vecht-, en scheldpartijen afgespeeld.

Zoals je al begrijpt is Newman een afgelegen dorp in de woestijn. Dit dorp is ontstaan door de mijnen in de buurt en bestaat voornamelijk uit mijners en Aboriginals. West Australië is voor 2 dingen erg bang: 1 dat de Aboriginals uitgeroeid worden door het Corona. Aangezien de meeste Aboriginals geen werk hebben (krijgen geld van de overheid) zitten ze altijd in groepen bij elkaar, daarnaast is de hygiëne erg ver te zoeken. Nummer 2 is dat de grote inkomstenbron voor West Australië de mijnen zijn. Daarvan is het bedrijf BHP één van de grootste spelers. Dit bedrijf zit veel rondom Newman, waardoor ons park elke dag voor 95% vol zit met mijners vanuit dat bedrijf icm nog wat kleinere mijn bedrijven.

Op het park zelf hadden ze de regels al wel wat aangescherpt voor ons als schoonmakers, we moeten in elke kamer die we schoonmaken nieuwe handschoenen aan. Daarnaast, daar komtie: maar 1 rol wc papier per kamer ipv 2. En als mensen ons vragen om WC papier moeten we ze doorsturen naar het kantoor. Inwoners van bijvoorbeeld Perth die een nacht bij ons verbleven en op weg waren naar huis, smokkelden graag een paar rollen mee. Deze maatregelingen waren dus goed te doen! Nog steeds geen Corona gevallen in Newman dus geen paniek.

Nu sinds gisteren zijn er andere tijden aangebroken. Het mijn bedrijf BHP mag open blijven, dit in afspraak met de overheid. Als ze zich maar strikt aan alle regels houden rondom het virus. En dit blijft niet alleen binnen de mijnen, maar wordt natuurlijk ook doorgetrokken naar de parken waar ze eten en slapen. Ons ontbijt en avondeten is nog nooit zo ongezellig geweest. Het restaurant hebben ze zo veranderd dat er nog maar 1 persoon aan een tafel kan zitten en op voldoende afstand van de volgende zit. Dit zorgt er voor dat er nog maar 24 plaatsen zijn op een park van 270 personen. Daardoor ontstaat er een lange rij buiten met wachtende mensen. Wij hebben het geluk dat we net na de mijners ontbijten en eerder dan hun kunnen dineren. Daarnaast staan er lijnen op de grond horizontaal en verticaal om de 2 meter om te zien of er maar 1 iemand in een vak staat. Eten met handschoenen aan, plastic borden en bestek. Zelf mogen we geen eten meer pakken maar wordt het opgeschept. Ook wordt er na elke persoon die heeft gedineerd de tafel en stoel gedesinfecteerd. Met deze extra taken in het restaurant zullen wij waarschijnlijk vanaf morgen ook gaan helpen.

Ondertussen zijn dit de cijfers: 1823 mensen besmet in Australië, hiervan 140 mensen in West Australië. We weten dat er 7 mijners in aparte kamers zitten in Newman omdat ze besmet zijn. Totaal 7 dode door het Coronavirus in Australië.

Naar mijn idee hadden we niet op een betere plek kunnen zijn dan waar we nu zijn.

Veel mensen vragen zich ook af wat ons idee is door de lockdown die Australië heeft aangekondigd. We hebben begrepen dat we vanaf 29 maart voor een onbekende tijd niet meer naar NL kunnen vliegen. De verwachting is dat het tot eind juni of eventueel zelfs tot september kan duren. Ons plan is altijd al geweest om tot mei/juni te werken en daarna nog tot een paar maanden rond te reizen. In principe kunnen we dit plan gewoon nog aanhouden. Enige wat we niet weten is of we vanaf juni een beetje in normale omstandigheden kunnen rondreizen (aangezien nu alles gesloten is). We hebben natuurlijk altijd gewoon onze auto om in te slapen en eigen voorzieningen om te kunnen koken. En we mogen hopen dat we tegen het einde van het jaar wel weer gewoon een vlucht kunnen boeken voor een normale prijs. Gisteren nog even gekeken voor een vlucht op 26 maart naar NL: €6500 p.p. We blijven hier en duimen elke dag heel erg hard dat er geen ernstige gevallen zich voor zullen doen bij onze dierbaren. Heel veel succes met alle gekte en paniek in Nederland! Blijf aub rustig en probeer je goed te realiseren dat dit een begin van iets veel groters is. Vroeger was een oorlog zichtbaar dmv een persoon met een helm op en een geweer in z’n hand, tegenwoordig wordt onze vrijheid op een veel sluwere manier afgepakt.